Kemijärven sellutehtaan puolesta

Maailman pohjoisin sellutehdas Kemijärvellä aiotaan sulkea ensi kesänä. Sarjakuvasankari kätyreineen uhkaa lopettaa sellutehtaan, mikä on juuri oikeassa paikassa - kasvavien metsien keskellä. Sellutehdas on alueen puuvaroihin nähden juuri oikean kokoinen ja se jalostaa Itä-Lapin puuta.

Kemijärven sellutehtaan raaka-aine kasvaa tehtaan ympärillä reilun sadan kilometrin säteellä tehtaasta. Metsän kasvu on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti, kahden viimeisimmän inventoinnin välillä 49 prosenttia! Voimakas metsän kasvu johtuu oikeista metsänhoitotöistä ja enkä ilmastonmuutoksellakin on osansa asiassa.

Itä-Lapin puuta ei kannata kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti kuljettaa muualle jalostettavaksi, koska puun jalostaminen selluksi Kemijärvellä vähentää kuljetuskustannuksia ja ilmastokuormaa kuudenteen osaan. Itä-Lapista ei saa tehdä puureservaattia. mistä puuta korjataan vain parhaina talouden vuosina.

Kemijärven sellutehdas on hyvässä teknisessä kunnossa, kiitos viimeisten kymmenen vuoden aikana tehtyjen 120 miljoonan investointien. StoraEnson sellutehtaiden tekninen keski-ikä on 19.3 vuotta, kun Kemijärven sellutehtaan tekninen ikä on alle sen 18 vuotta.

Eikä Kemijärven sellutehdas ole mikään taloudellinen riippa vaan pikemminkin olemassaolollaan hiertävä kivi Sarjakuvasankarin ja tämän kätyreiden kengässä. Kemijärven sellutehtaan taloudellinen tuotto on jatkuvasti ylittänyt StoraEnson vaatiman 13 prosentin tason. Parhaana vuonna on Kemijärveltä maksettu konserniavustusta emoyhtiölle yli 40 miljoonaa euroa.

Jos Kemijärven sellutehdas lopetetaan, jää Itä-Lapin kansantaloudesta pois joka jumalan vuosi 100 miljoonaa euroa. Tehtaan lopettamisen vaikutus Itä-Lapin työllisyyteen on dramaattinen. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen vuonna 2005 tekemän tutkimuksen mukaan työttömien määrä kasvaisi 1866 ihmisellä ja Itä-Lapin työttömyysprosentti nousisi yli 40 prosentin.

Mutta me emme luovuta. Taistelu Kemijärven sellutehtaan toiminnan jatkamisen puolesta jatkuu ja vain kiihtyy. Sarjakuvasankari kätyreineen epäonnistuu järjettömissä suunnitelmissaan ja savut Kemijärven sellutehtaan piipuista nousee vielä vuosikymmeniä.

© Kemijrven massaliike 2008. Last update:
January 02, 2020, 19:33. Powered by CMSimple. Login